תלונת שווא במשטרה כבסיס לתביעת לשון הרע

תלונת שווא במשטרה לשון הרע

מתי תלונה במשטרה תהווה עילה להגשת תביעת לשון הרע?

הגשת תלונה במשטרה, היא פעולה אשר יכולות להיות לה השלכות משפטיות חמורות. כאשר האדם נגדו הוגשה התלונה, ביצע את העבירה, הרי שיש למצות עמו את הדין. אולם, כאשר מדובר במקרה בו הוגשה תלונת שווא, עלול להיגרם לאותו אדם נזק רב על לא עוול בכפו. האם תלונת שווא במשטרה, יכולה להיות בסיס לתביעת לשון הרע?

התשובה לשאלה זו, תלויה באופן בו פעל המתלונן והאם פעל תום לב. כאשר פעל בתום לב, מקנה לו חוק איסור לשון הרע, הגנה מפני תביעה, אך אם הגשת התלונה נעשתה בכדי לפגוע, לא תעמוד למגיש התלונה הגנה והנפגע יוכל להגיש תביעה כספית לפיצויים נגד המתלונן. קיימת לך עילה לתביעה בגין תלונת שווא? יש לפנות לעורך דין המתמחה בתביעות לשון הרע ולהגיש, באמצעותו, תביעה לבית המשפט.

הוגשה כנגדכם תביעה? נדרשת הגנה מקצועית וחדה! הכפישו אתכם? את העסק שלכם? אתם בעיצומו של משבר, מומלץ לפנות בהקדם האפשרי לעורך דין לשון הרע 

הגנה מפני תביעת לשון הרע – הגנת תום הלב

סעיף 15 לחוק איסור לשון הרע, מונה מקרים אשר בהם, אם פעל המפרסם בתום לב, לא ישמש הפרסום, עילה למשפט אזרחי או פלילי בגין לשון הרע. סעיף 15(8) עוסק במצב של הגשת תלונה במשטרה. אם הגיש אדם תלונה בתום לב וזו הוגשה לבעל התפקיד המתאים לכך או לרשות מוסמכת, אזי תלונה זו לא תוכל לשמש כעילה למשפט אזרחי או פלילי בגין לשון הרע או הוצאת דיבה.

מדוע מגן החוק במצבים אלו?

הרציונל להגנה נעוץ באינטרס הציבורי לפיו יש לאפשר לכל אדם להגיש תלונה לרשות מוסמכת, מבלי שיחשוש מפני תביעה. רק כך יוכלו הרשויות השונות לבצע את עבודתן ולשרת את הציבור. אמנם, ישנם מקרים בהם נגרם לאדם נגדו הוגשה התלונה, נזק שלא באשמתו, אך כאן החליט המחוקק להעדיף את האינטרס הציבורי על פני הפגיעה בפרט וזאת כל עוד פעל המפרסם בתום לב, כפי שדורש זאת סעיף 15 לחוק.

פיצוי על תלונת שווא במשטרה

הגשת תביעה בגין לשון הרע בעילה של תלונת שווא במשטרה

הוגשה נגדכם תלונת שווא במשטרה במטרה לפגוע? המתלונן לא עשה זאת בתום לב? ייתכן ותוכלו להגיש תביעת הוצאת דיבה, תביעה כספית לפיצויים, בגין כל הנזקים שגרם לכם המתלונן בהגשת התלונה. לשם קבלת חוות דעת מקצועית והגשת תביעה, פנו אל עורך דין לשון הרע המתמחה בתביעות לשון הרע. לעניין זה חשוב לציין כי ניתן להגיש תביעה לבית המשפט, אף אם לא ניתן להוכיח את הנזק שנגרם כתוצאה מהגשת תלונת שווא נגדכם. מה דברים אמורים? חוק איסור לשון הרע, מאפשר לבית המשפט, לפסוק פיצוי ללא הוכחת נזק:

1. שיקול דעת לבית המשפט: חשוב להדגיש כי בית המשפט, אינו מחויב לפסוק פיצוי ללא הוכחת נזק, אלא יש לו שיקול דעת האם להפעיל סמכות זו, או אם לאו. למותר לציין, כי בית המשפט אינו נוהג לפסוק פיצוי ללא הוכחת נזק, אם לא שוכנע כי לתובע אכן נגרם נזק בפועל, בשל התלונה הכוזבת שהוגשה נגדו.

2. הגבלה בסכום: החוק מגביל את סכום הפיצוי בסכום של יותר מ-70,000 ₪.

3. כוונה לפגוע: במקרה שבו הייתה כוונה לפגוע, רשאי בית המשפט, לפסוק לתובע, סכום כפול, קרי, יותר מ- 140,000 ₪.

פיצוי בגין תלונת שווא

כדי לזכות בפיצוי בגין תלונת שווא, יש לשכנע את בית המשפט בכך שמגיש התלונה לא האמין בתוכן תלונתו במועד הגשת התלונה (כך נקבע בע"א 7426/14 פלונית נ' דניאל).

זו משימה מורכבת, שדורשת הבנה מעמיקה ברזי החוק והפסיקה, יחד עם תכנון אסטרטגי של מהלך ניהול התיק, ניסיון וכישורי ליטיגציה שאינם נחלתם של כל עורך דין. אך כאשר מצליחים לצלוח את המשוכה המורכבת, הפיצויים שניתן לפסוק לחובת מתלונן השווא משמעותיים במיוחד.

למשל, בעניין פלונית הנ"ל, נפסקו פיצויים בסך 500,000 ₪ (אמנם כנגד מספר נתבעות, בעבור מספר עוולות, ואמנם בית המשפט העליון הפחית את הסכום ממיליון ₪ למחצית הסכום, אך עדיין מדובר בסכום משמעותי).

בת"א 1933-02-19 מילר נ' אבו סלאח, משרד בן קרפל ושות' ייצג תובע שטען שהוגשה כנגדו תלונת שווא למשטרה. לאחר שעורכי הדין שוכנעו כי מדובר באחד מאותם מקרים נדירים שמתאימים לקבלת פיצוי בגין תלונת שווא. לאחר ניהול הליך מורכב, שכלל חקירות ארוכות וסבוכות, הוכח כי אכן מדובר בתלונת שווא חמורה וכוזבת, והתובע זכה בפיצוי בסך 145,000 ₪ (הגם שמדובר בעובד ציבור). להרחבה בנושא פיצוי בלשון הרע קראו – פיצוי ללא הוכחת נזק לפי חוק איסור לשון הרע

חשוב לציין כי תלונת שווא היא גם עבירה פלילית חמורה, אך הרף הראייתי הדרוש כדי להוכיח שבוצע עבירה גבוה יותר.

מקרים נפוצים של הגשת תלונת שווא

ישנם חילוקי דעות בנוגע לשאלה האם הגשת תלונת שווא זו תופעה רווחת או נדירה. אך נדמה כי אין עוד מחלוקת בנוגע לכך שבמדינת ישראל מוגשות מידי שנה תלונות שווא.

מצער לכתוב זאת, אך הזירות הנפוצות ביותר במסגרתן מוגשות תלונות שווא, הן זירות המשפחה והעבודה. מדוע? יש צורך במחקר מעמיק כדי להשיב במדויק. אך הנחה הגיונית היא שבמסגרת סכסוכי משפחה וסכסוכי עבודה, סטאטוס ה"חשוד" עלול להזיק מאוד. אבא שחשוד בביצוע עבירות מין, יתמודד עם קשיים אדירים סביב סוגיית ההשגחה על ילדיו, בדיוק כמו שעובד שנחשד בגניבה ממעביד, יתקל בקשיים בכל הנוגע לזכויות המגיעות לו מעצם סיום העסקתו למשל.

בכל מקרה, ההתמודדות עם תלונת שווא מייצרת קשיים ודילמות מורכבות. בין אם אתם נמצאים בצד המתלונן, ובין אם בצד הנפגע. ואם סוגיה של תלונת שווא פקדה אותכם, ולא הבנתם שישנן דילמות מורכבות על הפרק, המשמעות היא שהסיטואציה אינה מובנת לכם. וזו עלולה להיות בעיה של ממש.

בכל מקרה בו סוגיית תלונת שווא נמצאת על הפרק, מומלץ להיוועץ בעורכי דין מנוסים שבקיאים בסוגיה ומכירים את כלל רבדיה ומורכבויותיה.

מה הדין במקרה של תלונת שווא בין בני זוג

המשטרה, כמו גם עורכי דין מהתחום הפלילי ומדיני המשפחה, מכירים היטב את התופעה של בני זוג, אשר מגישים תלונות שווא במשטרה, נגד בן הזוג. מדובר לרוב במצבים בהם בני הזוג בהליך גירושין והם מגישים תלונות כוזבות, על מנת לפגוע בבן הזוג השני ולהכפיש את שמו בפני בית המשפט/בית הדין.

תלונת שווא יכולה לשמש כעילה לתביעה בגין לשון הרע, כאשר המתלונן לא פעל בתום לב, על פי סעיף 15 לחוק איסור לשון הרע. הגשת תלונה בתום לב, משמעה כי המתלונן פנה לבעל התפקיד המתאים וכי תלונתו הייתה כנה ולא הוגשה על מנת לפגוע. 

להרחבה בנושא קראו על – כיצד מתמודדים עם תלונת שווא במשטרה.

משרד בן קרפל ושות’ מדורג בצמרת Dun’s100, ובין המובילים בתחום לפי BDI code. בין לקוחותינו מצויים בכירי המשק. עוה”ד בן ואדם קרפל ניהלו ומנהלים מאות תיקי לשון הרע ומשברים תקשורתיים מורכבים (ומוכרים). התוצאות, לא פחות ממעולות.
עוה”ד קרפל: “הדייקנות, הידע, הניסיון והדינאמיקה הייחודית בינינו מבטיחים ייצוג מעולה וייחודי. אנו מנהלים את ענייני לקוחותינו בדגש על שיקוף וניהול סיכונים, ניהול אסטרטגיה, וראיית צרכי הלקוח מעל הכל”.

תמונה של בן קרפל - עורך דין לשון הרע והגנת הפרטיות

בן קרפל - עורך דין לשון הרע והגנת הפרטיות

עורך דין בן קרפל הוא יו"ר ועדת לשון הרע במחוז חיפה וחבר הועדה הארצית בלשכת עורכי הדין. הישגיו המרשימים בניהול מאות משברים ותביעות דיבה בפני כלל הערכאות המשפטיות, הולכים לפניו. מעל לכל עו"ד קרפל הוא ליטיגטור שחי באולמות בתי המשפט ונושם את הייצוג המשפטי בשדה האזרחי. כמו כן ערך עו"ד קרפל את המחקר האמפירי המקיף והמשמעותי ביותר ביחס לגידול בשיעורי הפיצוי הנפסקים בתביעות דיבה בכלל הערכאות השיפוטיות לצד פרסום אין ספור מאמרים בתחום.

שתפו את המאמר

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
צרו קשר

הוגשה כנגדכם תביעה? נדרשת הגנה מקצועית וחדה?
הכפישו אתכם? את העסק שלכם? אתם בעיצומו של משבר

חוק איסור לשון הרע
חוק איסור לשון הרע - דברים שחשוב שתדעו
חוק איסור לשון הרע (להלן:...
תביעת לשון הרע
תביעת לשון הרע - המדריך המלא
תביעת לשון הרע דורשת...
קובלנה פלילית לשון הרע
קובלנה פלילית בלשון הרע
חוק איסור לשון הרע מאפשר...
תביעת דיבה - המדריך המלא
פסיקת פיצויים בתביעות לשון הרע
סעיף 7א' לחוק איסור לשון...
עורך דין לשון הרע והוצאת דיבה
עורך דין לשון הרע חיפה
בעידן הדיגיטלי, בו רשתות...
כתב הגנה לשון הרע
טענות הגנה מפני תביעת לשון הרע
חוק איסור לשון הרע מאזן...
לשון הרע במשפחה
תביעת לשון הרע במשפחה
תביעת לשון הרע במשפחה:...
הגנת תום לב
הגנת תום הלב בתביעות לשון הרע
הגנת תום לב היא אחת ההגנות...
תביעת לשון הרע
תביעת לשון הרע - מה הסיכויים שלה?
תביעות לשון הרע בישראל...
שיימינג בוואטסאפ | לשון הרע בפייסבוק
לשון הרע בפייסבוק
לשון הרע בפייסבוק הוא...

לייעוץ משפטי השאירו פרטים

×
דילוג לתוכן