מהי תביעה על לשון הרע ומתי ניתן להגיש תביעת לשון הרע בסדר דין מהיר?
תביעת לשון הרע בסדר דין מהיר? נפגעת מפרסום לשון הרע? ניתן להגיש תביעה אזרחית נגד הפוגע. בנוסף, הנפגע רשאי לנקוט בהליך פלילי כנגד אותו המפרסם (סעיף 6 לחוק איסור לשון הרע).
העוולה האזרחית בגין הוצאת דיבה, מתגבשת בהתקיים שני יסודות מצטברים:
האחד, "לשון הרע", המוגדר בחוק בצורה רחבה כ"דבר שפרסומו עלול להשפיל אדם בעיני הבריות או לעשותו מטרה לשנאה, לבוז או ללעג מצידם".
השני, "פרסום", שיכול להיות בכתב או בעל פה. בשנת 1988 תוקן חוק לשון הרע ונקבע כי ניתן להגיש תביעת דיבה ללא הוכחת נזק. כלומר, לא נדרש להוכיח את הנזק אם כי במקרה כזה הפיצוי שיכול להיפסק מוגבל. להרחבה בנושא קראו על – הוצאת דיבה.
הוגשה כנגדכם תביעה? נדרשת הגנה מקצועית וחדה! הכפישו אתכם? את העסק שלכם? אתם בעיצומו של משבר, מומלץ לפנות בהקדם האפשרי לעורך דין לשון הרע
התקשרו אלינו
התייעצו איתנו
שלושת המסלולים באמצעותן ניתן לתבוע על פרסום לשון הרע:
תביעה בסדר דין מהיר:
בסוג תביעה זה עוסק המאמר שלנו. סדר הדין המהיר מקל על הגשת תובענות בסכומי כסף קטנים בזמן יחסית קצר. מדובר על תביעות שסכומן עד 75,000₪ ושבמסגרתן המסמכים מוגשים עם כתבי הטענות.
הגשת תביעה תביעות קטנות:
הליך המתאפיין בזריזות ובפשטות ושהפיצוי שיינתן אם תתקבל התביעה נמוך באופן יחסי.
תביעה בסדר דין רגיל:
מדובר בהליך איטי מתביעות קטנות עם תקרת פיצוי גבוהה יותר.
האם ניתן לתבוע על לשון הרע בגין פרסום בפייסבוק וברשתות החברתיות?
התשובה לשאלה האם אפשר לתבוע על לשון הרע בגין פרסום בפייסבוק וברשתות חברתיות אחרות היא חיובית. בפסק הדין בעניין שאול נ' חברת ניידלי תקשורת בע"מ (לעיון בפסק הדין – רע"א 1239/19), בית-המשפט העליון אף הבחין בין לייק (Like) לשיתוף (Share) קבע כי בעוד שלייק אינו יכול לשמש עילה לתביעת לשון הרע, שיתוף דווקא כן מקים עילה כזאת.
בעניין פרסומי לשון הרע בפייסבוק, כתב שופט בית המשפט העליון יצחק עמית את הדברים הבאים: "במקום שכיכר השוק תוצף באלף פרחים של חופש הביטוי, עלול דווקא הניתוח הכבד של מי השופכין שעלו על גדותיהם להשתלט על השיח". להרחבה בנושא קראו – הוצאת לשון הרע בפייסבוק.
מה גובה הפיצוי שניתן לקבל במסגרת תביעת לשון הרע?
חוק איסור לשון הרע קובע בסעיף 7א(א) פיצוי של 50,000 ₪ בגין כל אמירה שהוכרע לגביה כי היא מהווה לשון הרע כלפיו של התובע. הסעיף מאפשר לפסוק פיצוי ללא הוכחת נזק. יחד עם זאת, ככל שהוכיח הנפגע כי הוצאת הדיבה נעשתה במטרה לפגוע, על פי סעיף 7א(ג) לחוק איסור לשון הרע, רשאי בית המשפט לחייב את הנתבע בכפל הפיצוי (עד 100,000 ₪). למידע נוסף על פסיקת פיצויים לפי חוק איסור לשון הרע קראו על – פיצוי ללא הוכחת נזק.
קיימים מקרים בהם למרות שבית המשפט יקבע שמדובר ב"פרסום לשון הרע", התביעה נדחית והנתבע לא חייב בפיצוי כספי לתובע. זאת, בהתקיים אחד מהמקרים בחוק בהם מדובר בפרסום שגם אם יש בו לשון הרע הוא מותר (פרסומים של הכנסת וחבריה, הממשלה ושריה וכיוצא בזה). לחילופין, מדובר על מקרים שבהם עומדת לנתבע אחת ההגנות בחוק: הגנת אמת בפרסום/ אמת דיברתי והגנת תום הלב. למידע נוסף בנושא קראו על – הגנת אמת בפרסום.
בעת חישוב הפיצוי ביה"מ יתחשב בחומרת לשון הרע, מי הוא התובע (למשל, איש ציבור, עסק, אדם פרטי), היכן פורסם הפרסום הפוגעני? מהו היקף הפרסום? מי הוא הנתבע וכו'.
חוק איסור לשון הרע מוגדר באופן רחב, ובכך פותח פתח לאיומים בגין תביעת דיבה. בכל מקרה שבו אתם חשופים בפני תביעת לשון הרע, מומלץ להסתייע בשירותיו של עו"ד לשון הרע שמחזיק במומחיות ובניסיון הרלוונטיים. למידע נוסף קראו – עורך דין הוצאת דיבה.
עו”ד בן קרפל ואדם קרפל
עו”ד בן קרפל מכהן כיו”ר ועדת לשון הרע במחוז חיפה, וחבר הועדה הארצית בלשכת עורכי-הדין. והמשרד מדורג בקבוצת העילית לפי Duns’100, ומהמובילים בתחום לפי BDI code.
״ייצוג בדיני לשון הרע, הגנת הפרטיות וניהול משברים בעידן האינטרנט והרשתות החברתיות, מייצר אתגרים אדירים.
זו שליחות אמיתית בעבורנו לנהל את ענייני לקוחותינו במקצועיות, בשקיפות, ותוך חתירה בלתי-מתפשרת למטרות לקוחותינו”.
התקשרו אלינו
התייעצו איתנו
לאיזה חלק במאמר תרצו לחזור?