לשון הרע בהליך גירושין
לשון הרע בכתבי טענות של תביעות בדיני משפחה:
בשל הרגישות המיוחדת של הליך גירושין מעורבים בו לעיתים אמוציות ופעולות אשר נעשות מתוך כעס ועצבים. כתוצאה מכך עומדים מתגרשים רבים מול סיטואציה לא נוחה אשר משפיעה עליהם ישירות, על בני המשפחה ועל הסביבה הקרובה. אך יחד עם זאת, חשוב להבין כי החוק עומד לצד אזרחים בהליכי גירושין ומציין בפירוש אילו מהלכים מותר ואסור לעשות. במילים אחרות, כאשר זוג נמצא מול דילמה משפטית הקשורה אל גירושין עליו לפנות אל עורכי דין המתמחים בגירושין.
ניתן לקחת כדוגמא את אחד המקרים המסובכים ביותר של דיני גירושין ולבחון כיצד מתייחס בית המשפט אל לשון הרע או הוצאת דיבה. כידוע, במהלך גירושין עשויים הצדדים לנקוט פעולות אשר בנסיבות אחרות היו יכולות להיחשב לשון הרע. אך האם זה באמת המצב ומה ההבדל בין העלאת טענות במהלך דיונים לבין הטחת האשמות בצורות אחרות?
הוגשה כנגדכם תביעה? נדרשת הגנה מקצועית וחדה! הכפישו אתכם? את העסק שלכם? אתם בעיצומו של משבר, מומלץ לפנות בהקדם האפשרי לעורך דין לשון הרע
התקשרו אלינו
התייעצו איתנו
לשון הרע בכתבי טענות ובשלבי גירושין שונים
מעבר על חוק לשון הרע עשוי להתעורר בכל אחד משלבי הגירושין. המאבקים בין זוגות אשר מתגרשים מתקיימים בבתי הדין הרבניים ובבתי המשפט לענייני משפחה, כאשר בין הנושאים ניתן למצוא מחלוקות על משמורת, רכוש, חלוקת כספים, מזונות ועוד. לעיתים אחד הצדדים תובע משמורת בבית הדין הרבני ומציין מדוע לדעתו עליו לקבל את האחריות על הילדים. מנגד, הצד השני בוחן את התביעה ונוקט באמצעים העומדים לרשותו. בשלב הזה עשוי להתעורר חשד לעבירה על חוק לשון הרע והשאלה היא כיצד יש להתייחס אליה. למידע נוסף קראו את המאמר על – חוק איסור לשון הרע.
הגנות שמספק החוק על לשון הרע בגירושין
לפי החוק בישראל, אין עילה משפטית לתביעת לשון הרע כאשר הדברים נאמרים במסגרת כתבי טענות. טענות אלו יכולות להיות מוגשות לכל ערכאה משפטית בישראל ומותר לצדדים לציין בהם טענות רלוונטיות. למעשה, סעיף 13 לחוק איסור לשון הרע תשכ"ה- 1965 מגדיר את הפרסומים המותרים.
עוד מופיע בחוק כי כל מסמך המוגש לצורך הדיון על ידי בא הדין או מישהו מטעמו חסין לחלוטין מפני תביעה מן הסוג הזה. להלן מספר דוגמאות לכתבי טענות המוגנים מתביעת לשון הרע או חוק הגנת הפרטיות:
א. כתב תביעה – יש לצאת מנקודת שעורכי דין רבים מבססים את התביעה שלהם על מאפיינים אישיים של הנתבע. המשמעות היא חוסר יכולת להימנע ממה שעשוי בסיטואציה אחרת להיחשב להוצאת דיבה.
ב. כתב הגנה – במקרי גירושין וגם במקרים אחרים נאלץ הצד המתגונן לפרסם פרטי מידע לא נעימים על הצד התובע וזאת על מנת להוכיח את חפותו.
ג. עתירות לסעד זמני – בני זוג הנמצאים בסכסוך משפטי ועומדים מול דיון על משמורת או רכוש יכולים להגיש עתירות לסעד זמני ולהוכיח את צדקתם, גם אם באמצעות טענות הגובלות בלשון הרע.
ד. כתבי תשובה – כתבי טענות אלו עולים במהלך הדיונים ואחריהם והם מייצגים את חופש הביטוי, שהוא עיקרון לא פחות חשוב מחוק הגנת הפרטיות או איסור לשון הרע.
לא לחינם מומלץ להיוועץ עם עורך דין ללשון הרע. שאחרת, סערת הרגשות עשויה להוביל לשגיאות בניהול ההליך. בעוד שהדין הנוהג מאפשר סעדים רק אם אלה מתבקשים באופן נכון ומסודר.
מטרת החוק: למנוע עילה לגרירת משפטים נוספים
גרושה המוציאה את דיבתו של אדם במהלך הדיונים, לא תואשם בגין לשון הרע. כי ישנו אינטרס ציבורי לכך שאדם יוכל להתבטא ללא חשש בהליך שיפוטי.
מטרתו של סעיף זה בחוק הוא למנוע מצב בו כל התבטאות גוררת עילה למשפט נוסף. אמנם ישנם מקרים בהם ניתן לתבוע גרוש/גרושה על לשון הרע אך לא במהלך הדיונים.
אולי יעניין אתכם לקרוא גם על:
• תביעת לשון הרע ללא הוכחת נזק.
עו”ד בן קרפל ואדם קרפל
עו”ד בן קרפל מכהן כיו”ר ועדת לשון הרע במחוז חיפה, וחבר הועדה הארצית בלשכת עורכי-הדין. והמשרד מדורג בקבוצת העילית לפי Duns’100, ומהמובילים בתחום לפי BDI code.
״ייצוג בדיני לשון הרע, הגנת הפרטיות וניהול משברים בעידן האינטרנט והרשתות החברתיות, מייצר אתגרים אדירים.
זוהי שליחות בעבורנו לנהל את ענייני לקוחותינו. בדגש על במקצועיות, בשקיפות, וניהול אסטרטגיה מדוקדקת וחתירה למטרות לקוחותינו”.
התקשרו אלינו לייעוץ.
לאיזה חלק במאמר תרצו לחזור?