מה בין לשון הרע לבין התיישנות? מתי מתחילה תקופת התיישנות בתביעת לשון הרע? ומה קורה אם חלפה תקופת ההתיישנות לתביעת לשון הרע?
לשון הרע מהי?
סעיף 1 לחוק איסור לשון הרע מגדיר "לשון הרע" כך (בפשטות): כל ביטוי שעלול להשפיל את נושא הביטוי, לבזות אותו או לפגוע בעסקיו או במשלח ידו, לרבות על דרך ייחוס תכונות ומעשים שנתפסים כשליליים- קולע להגדרת "לשון הרע". חשוב להדגיש כי אין הכרח שהביטוי יפגע בפועל בנושא הביטוי, ודי בכך שמבחינה אובייקטיבית ביטוי כאמור עלול לפגוע.
התקשרו אלינו
התייעצו איתנו
מתי קמה זכות להגיש תביעה בגין פרסום לשון הרע?
לפי סעיף 7 לחוק, עילת התביעה מתגבשת כאשר מתקיימים שני יסודות מצטברים. (1) פורסם ביטוי, כפי שמוגדר "פרסום" בסעיף 2 לחוק. (2) תוכן הביטוי שפורסם קולע להגדרת לשון הרע. להרחבה בנושא קראו – מהו פרסום לשון הרע?
ההגדרה ל"פרסום": סעיף 2 לחוק קובע כי "פרסום" הוא הפצת ביטוי באופן שבו הביטוי הגיע (או בנסיבות מסוימות "עשוי" להגיע) לאדם אחד נוסף חוץ מהאדם שנפגע מהפרסום. החוק מכיר בכל דרכי הפצת הפרסום שניתן להעלות על הדעת, ומבחין בעיקר בין פרסומים בכתב לבין פרסומים בעל-פה. כשמדובר בפרסום בעל-פה, התובע יידרש להוכיח כי הפרסום הגיע בפועל לאדם זולתו. וכשמדובר בפרסום בכתב, די לתובע להוכיח כי לפי הנסיבות פרסום שכזה עשוי להגיע לאדם נוסף. להרחבה על עילת התביעה לפי החוק קראו על – תביעת לשון הרע המדריך המלא.
לפני שנצלול לממשק בין דיני ההתיישנות לדיני לשון הרע, נסקור בקצרה: מה פירוש "התיישנות"?
חוק ההתיישנות, התשי"ח-1958 מסדיר את ראשית דיני ההתיישנות ברובד האזרחי (במובחן מהרובד הפלילי). ככלל, "התיישנות" היא פרק זמן מוגדר שלאחריו לא ניתן עוד להגיש תובענה למימוש זכות (אך אין בזה כדי לבטל את קיומה של הזכות). וכבר מהוראות סעיף 3 ניתן להבחין שהמחוקק ראה ב"התיישנות" מוסד דיוני ולא מהותי; שכן אם הוגשה תובענה ביחס לעילה שהתיישנה, והנתבע לא העלה את טענת ההתיישנות בהזדמנות הראשונה, לא תישמע הטענה להתיישנות.
ביחס לעילות תביעה שאינן קשורות במקרקעין (וכך גם ביחס ללשון הרע) תחול תקופת התיישנות בת 7 שנים. אך 7 שנים ממתי? והאם ישנם סייגים?
ככלל, תקופת ההתיישנות מתחילה להיספר באותו יום בו נולדה עילת התביעה. אך אם "נולדה" עילת התביעה והתובע (בעל הזכות) לא היה מודע לעובדות שמלמדות על הולדת התביעה (וגם לא יכול היה לדעת באורח סביר). תקופת ההתיישנות תחל רק ביום בו נודעו לבעל-הזכות העובדות כאמור.
ישנם סייגים רבים (ומעניינים) בדיני ההתיישנות; אך כדי למקד את הדיון בהתיישנות בתביעת לשון הרע, נעסוק רק בעוד סייג אחד: סעיף 89(1) לפקודת הנזיקין קובע כי בנוגע לעוולות נמשכות (שמתרחשות בכל יום מחדש), תקופת ההתיישנות תחל רק ביום שבו נפסק המעשה או המחדל המתמשכים. ולזה, ישנה משמעות אדירה.
התיישנות לשון הרע- מתי מתיישנת תביעת לשון הרע על פרסום שעדיין זמין ברשת?
שאלת השאלות היא האם פרסום שמופץ ברשת קולע להגדרת "עוולה נמשכת"? אם התשובה בחיוב, המשמעות ברורה בהתאם לסעיף 89(1) לפקודת הנזיקין: כל עוד הפרסום לא הוסר מן הרשת, תקופת ההתיישנות להגשת תביעה לשון הרע אפילו לא מתחילה. אך אם התשובה בחיוב, המשמעות היא שיכול להתרחש מצב – לטעמנו אבסורד לגמרי – שישנו פרסום פוגעני שעדיין חי ברשת, אך הנפגע לא יכול להגיש תביעה בשל ההתיישנות בתביעת לשון הרע.
הערכאות הגבוהות טרם הכריעו בשאלה החשובה הנ"ל. אך בפסק-הדין בעניין סביר (לעיון בפסק הדין – רע"א 4673/15 בר נוי נ' סביר) בית-המשפט העליון ציין – "מבלי לקבוע מסמרות".
כי ישנן שתי גישות מתחרות
האחת, כי "ביצוע העוולה הושלם במועד שבו לשון הרע פורסמה לראשונה במנוע החיפוש. וכי העובדה שהפרסום נצפה מאז בכל פעם שמבצעים חיפוש בגוגל, אינו בגדר פרסום חדש. אלא עיון נוסף בפרסום קיים".
השנייה, כי "כל חיפוש בגוגל 'יוצר' מחדש את הפרסום".
בעת הנוכחית אין לשאלה זו תשובה בפסיקת ביה"מ העליון וניתן לשאוב השראה מפסיקות אחרות. למשל, פסק-הדין בעניין עמוס (ת"א 1153-01-09 עמוס נ' שירותי בריאות כללית בע"מ). בית-משפט השלום בהרצליה קבע: "אני סבורה, כי אין להחיל את מניין ימי ההתיישנות מיום הפרסום הראשון באינטרנט, אלא לטעמי בכל יום עוולה זו מתחדשת, ומניין תקופת ההתיישנות הוא מיום הסרת הכתבה באתר".
גם גישה זו הרואה בפרסום ככזה שלא החל להתיישן עד יום הסרתו, אינה חפה מקשיים. הרי ישנה בעייתיות מסוימת, למשל בכך שבשנת 2030 יקום אדם שפורסם בגנותו ביטוי בשנת 2000. בעייתיות מבחינה ראייתית ומבחינת תום-לב דיוני. אך לטעמנו, גישה זו עדיפה בהרבה. וממילא, כללים אחרים בדין מתמרצים נפגעים מהוצאת דיבה (לשון הרע) להגיש תביעה בהקדם האפשרי (למשל פסיקה שעוסקת בשיהוי כיסוד להפחתת סכום הפיצויים). להרחבה בנושא קראו – שאלות ותשובות נפוצות על הוצאת דיבה.
הממשק בין דיני לשון הרע לדיני ההתיישנות הוא עוד אחד מן הממשקים אשר עורך דין לשון הרע חייב להכיר. בין כעורך דין שמייצג תובעים, ובין כעורך דין שמייצג נתבעים. למידע נוסף קראו – מהו תפקידו של עורך דין לשון הרע.
הממשק בין דיני לשון הרע לדיני ההתיישנות
התיישנות בתביעת לשון הרע הוא עוד אחד מן הממשקים אשר עו"ד לשון הרע חייב להכיר. בין כעורך דין שמייצג תובעים ובין כעורך דין שמייצג נתבעים. הרי תביעת לשון הרע שתידחה בטענת התיישנות, תותיר את התובע מאוכזב (וגם בחסרון כיס משמעותי).
עו”ד בן קרפל ואדם קרפל
עו”ד בן קרפל מכהן כיו”ר ועדת לשון הרע במחוז חיפה, וחבר הועדה הארצית בלשכת עורכי-הדין. והמשרד מדורג בקבוצת העילית לפי Duns’100, ומהמובילים בתחום לפי BDI code.
״ייצוג בדיני לשון הרע, הגנת הפרטיות וניהול משברים בעידן האינטרנט והרשתות החברתיות, מייצר אתגרים אדירים.
זו שליחות אמיתית בעבורנו לנהל את ענייני לקוחותינו במקצועיות, בשקיפות, ותוך חתירה בלתי-מתפשרת למטרות לקוחותינו”.
התקשרו אלינו
התייעצו איתנו
לאיזה חלק במאמר תרצו לחזור?